Harta hotelurilor, pensiunilor, cabanelor, caselor de vacanță și alte unități de cazare din România.
În cazul în care atunci când vă căutați cazare într-o anumită zonă este foarte importantă locația, puteți să încercați vizualizarea ofertelor de cazare pe harta unităților de cazare interactivă.
În funcție de zona pe care o selectați, harta unităților de cazare vă va prezenta toate cazările disponibile în acea arie și vă va fi mult mai ușor să analizați vizual distanța până la anumite puncte de interes. Indiferent dacă este vorba de anumite atracții turistice sau de puncte de transport de tip gară, autogară sau aeroport, cazarea pe harta unităților de cazare vă va ușura munca de a calcula distanța dintre cazare și locul unde doriți să ajungeți.
Puteți selecta ce unități de cazare se vor afișa pe hartă în funcție de mai multe criterii: zona țării, tipul de cazare – hotel, pensiune, apartament, prețul cazării, perioada în care căutați cazare, bugetul disponibil pentru o cameră, surse de divertisment în zonă sau alte cerințe speciale.
Metoda de a vedea cazarea pe hartă vă permite să accesați direct unitatea de cazare dând click pe ea. De asemenea puteți selecta și alte criterii de selecție cum ar fi stațiuni montane, balneare, maritime, zone de litoral etc.
De asemenea, cazarea pe harta unităților de cazare vă permite să căutați orice cazare din România și vă va arăta locația exactă a acesteia. Avantajul este că veți vedea cu ușurință toate puncte de interes turistic aflate în preajma unității de cazare de pe hartă, precum și supermarket-urile, gările, autogările, aeroporturile, restaurantele, cafenelele și peisajele naturale din apropiere.
Pentru a vă deplasa pe harta unităților de cazare puteți folosi mouse-ul, puteți apropia imaginea pentru o vizualizare în detaliu sau o puteți depărta pentru o vizualizare în ansamblu. Cu cât apropiați mai mult harta, cu atât veți putea vedea harta unităților de cazare mai multe detalii precum numele străzilor, numele anumitor zone sau regiuni din orașele mai mari, nume de parcuri, de biserici sau chiar de instituții importante din localitate.
Atunci când apăsați pe o cazare de pe harta unităților de cazare, veți vedea câteva detalii importante despre acel hotel/pensiune/apartament. Dintre acestea, cele mai semnificative ar fi numele locației, numărul de stele sau margarete deținute (dacă are), adresa și cel mai probabil și sfera de prețuri în care se încadrează camerele disponibile. În ceea ce privește tipurile de cazare pe care le veți vedea pe hartă, acestea vor fi pensiuni și hoteluri, cu număr variat de steluțe și margarete. Dacă nu știți încă ce alegere să faceți (dacă să optați pentru o pensiune sau pentru un hotel) iată câteva informații suplimentare.
Pensiunile
Pensiunile sunt, de cele mai multe ori, amenajate într-o casă. De multe ori, gazdele pensiunii locuiesc în casa respectivă și datorită faptului că beneficiază de un număr mare de camere, se hotărăsc să le pune în chirie. În egală măsură, există și pensiuni în care gazdele nu locuiesc în unitatea de cazare, casa fiind exclusiv dedicată serviciilor de găzduire ale oaspeților. Cele mai multe pensiuni sunt construite în sistemul self-catering. Acest lucru înseamnă ca oaspeții se pot simți ca la ei acasă și își pot găti singuri în bucătăria comună sau privată pe care o deține pensiunea respectivă. Totuși, sunt multe pensiuni care dispun de restaurante în incinta lor. Mai există și variantă că, deși nu au restaurant, gazdele pensiunii se ocupă de pregătirea uneia dintre mese pentru oaspeții săi. Pensiunile sunt alese în general de turiștii care doresc o cazare mai familială, mai personalizată, care să îi facă să se simtă mai mult ca acasă, precum și de turiștii care călătoresc cu familiile lor. Printre camerele care sunt comune se pot număra camera de zi, dotată cu TV, camera de servit masa sau baia. De obicei, pensiunile menționează ce camere private și comune au, întrucât acest criteriu poate fi foarte important în selecția următoarei cazări.
Există două tipuri de pensiuni. Primul tip de pensiune ar fi pensiunile turistice. Acestea sunt structuri de găzduire turistice ce au un număr maxim de 15 camere și nu pot găzdui mai mult de 60 de persoane. Cel de-al doilea tip de pensiune este pensiunea agroturistică. Acest tip de pensiune este mai mic – dispune de până la 8 camere și sunt mai frecvent întâlnite în locuințele de drept ale oamenilor.
Nivelul de lux și de facilități de care dispune pensiunea se numără în margarete. Pentru acordarea margaretelor, pensiunile trec printr-o evaluare în urma căreia primesc un număr de puncte. Margaretele se dau în modul următor: 2 margarete – 50 de puncte, 3 margarete – 90 de puncte, 4 margarete – 130 de puncte și 5 margarete – 160 de puncte. Criteriile care se iau în considerare în cadrul acestei evaluări sunt: starea generală a clădirii, a camerelor, a serviciilor, atât în ceea ce privește aspectul, cât și calitatea; organizarea spațiilor, care se referă la dimensiunea terenului, a camerelor și a celorlalte facilități existente; instalațiile – tipul de încălzire, electricitate etc. și modernizarea acestora; numărul maxim de locuri dintr-o cameră, dar și în general; echiparea sanitară per cameră, dar și per întreaga proprietate; dotarea camerelor; dotarea bucătăriilor; alte criterii ce nu au putut fi încadrate nicăieri.
Pe măsură ce crește numărul de margarete, crește și numărul de facilități de care puteți dispune. Foarte mult dintre pensiunile din ziua de azi au facilități mai avansate decât unele hoteluri. În cadrul unor pensiuni puteți dispune de piscină interioară, cât și exterioară, precum și de facilități spa sau centru de fitness. În funcție de zona în care este situată unitatea de cazare pe hartă, puteți beneficia și de activități desfășurate la pensiune precum pescuit, echitație sau chiar lecții de schi.
Hotelurile
Un hotel este un stabiliment ce oferă cazare oaspeților. Structura unei camere de hotel este în general una de tip garsonieră – o cameră cu un pat, un hol și o baie. În funcție de tipul hotelului, al camerei și al bugetului, camerele pot fi tot mai mari, cu mai multe facilități, putând să ajungă până la o structură de apartament. În general, hotelurile sunt preferate de oamenii care călătoresc în interes de serviciu. Pe aceștia nu îi interesează la fel de mult sentimentul de acasă al unei camere de hotel, ci mai degrabă au nevoie de un loc unde să doarmă și unde să existe o baie privată. De asemenea, hotelurile sunt preferate și de turiștii tineri care toată ziua sunt plecați să exploreze împrejurimile și îi interesează doar să aibă unde să doarmă. Totuși, unele hoteluri luxoase sunt alese de oamenii care doresc să experimenteze o cazare de neuitat, unde să le fie asigurate integral toate serviciile posibile și unde să beneficieze de relaxare totală.
Nivelul de lux și de facilități pe care le poate oferi un hotel se clasifică în funcție de stelele pe care le are. Pentru acordarea acestor stele se iau în considerare mai multe aspecte precum: suprafața proprietății și a camerelor individuale; echiparea la nivelul hotelului și la nivelul camerelor; calitatea serviciilor, a mobilierului, a personalului etc.
Conform unui sistem de clasificare european, fiecare tip de hotel ar trebui să aibă o dotare standard pentru rangul lui. Hotelurile de o stea cu rangul „turist” dispun 100% de camere cu grup sanitar propriu, au serviciu de curățare zilnică, TV și mobilier în camere și oferă factură pentru serviciile sale. Hotelurile de 2 stele se ridică la rangul „standard”. Acestea beneficiază în plus față hotelurile de o stea de mic dejun (fie inclus în prețul cazării, fie disponibil separat), articole de toaletă gratuite, precum și prosoape și lenjerie în cameră și se poate face plata și prin card bancar. Hotelurile de 3 stele și de rangul „confort” dispun de câteva facilități în plus față de cele cu 2 stele: recepția deschisă cel puțin 14 ore, cameră de bagaje, minibar în camere, telefon, internet gratuit, uscător de păr în băi, servicii de curățătorie, sistem de înregistrare al plângerilor și servicii de staff billing. Rangul „First class” deținut de hotelurile de 4 stele beneficiază în plus de programul recepție de până la 18 ore, de un lobby dotat cu bar, de serviciu de room servicie și mic dejun servit în cameră, de restaurant în incinta hotelului, de halat și papuci disponibile la cerere. Hotelurile de 5 stele sunt cele mai luxoase din lume și se încadrează în rangul „deluxe” oferind servicii de recepție deschisă nonstop, personal vorbitor de mai multe limbi străine, portar, parcare cu valent, serviciu de concierge, facilități de curățătorie și multe alte facilități.
Hotelurile ce dispun de minim 3 steluțe de obicei beneficiază de restaurant și bar, de facilități de wellness și de centru de fitness. De asemenea, pot exista hoteluri de 3 stele care oferă unele dintre facilitățile unui hotel deluxe, dar nu îndeplinește alte criterii pentru a avansa în rang. De aceea, înainte de a selecta un hotel, verificați cu atenție serviciile disponibile întrucât puteți avea șansa să vă bucurați de niște servicii de lux pentru un preț mai redus.
Cazarea pe hartă este un serviciu ce ușurează foarte mult alegerea cazării și este preferat de mulți turiști atunci când încep să se intereseze de potențialul pe care îl are o anumită zonă pe care vor să o viziteze.