Timișoara, o călătorie în timp

Trecutul se poate dovedi, uneori, mai captivant și mai interesant decât prezentul însuși. Dacă ajungi la Timișoara, o călătorie în timp s-ar putea să-ți demonstreze acest lucru.

Ideea de a călători în timp a fost intens popularizată prin intermediul unui roman a lui H.G. Wells, intitulat sugestiv “Mașina Timpului”. Însă posibilitatea de a re-vizita trecutul nu rămâne apanajul literaturii SF. Dimpotrivă, tehnologiile fac posibil acest lucru, chiar și când vine vorba de întâlnirea cu un oraș de acum un secol sau două!

La Timișoara, o călătorie în timp este posibilă. Iar dacă ajungi în orașul de pe Bega, ar fi păcat s-o ratezi.

Timișoara de acum două secole, păstrată grație ochilor neobosiți ai camerelor de luat vederi

 Ochii camerelor de luat vederi s-au deschis abia în secolul al XIX-lea. Prima fotografie realizată vreodată i-a aparținut lui Joseph Nicéphore Niépce și a fost făcută de la geamul reședinței sale din Burgundia. De atunci, aparatele foto au reușit să oprească timpul în loc și să transforme clipe efemere, de pe întreg mapamondul, în fragmente nemuritoare. Așa a ajuns un muncitor parizian, bunăoară, primul om care colindă spațiul unei fotografii făcute de Louis Daguerre. Și tot astfel, zone și clădiri vechi ale Timișoarei, au reușit să supraviețuiască trecerii timpului, chiar și atunci când, zonele și clădirile pe care le ilustrează au suferit modificări sau chiar au dispărut.

Consultând ghid Timișoara, ai ocazia să privești orașul de pe Bega așa cum l-au putut vedea locuitorii săi 100 sau chiar 200 de ani în urmă. Totul grație curiozității fotografilor și a ochilor neobosiți ai camerelor de luat vederi care i-au slujit.

Clădiri istorice care transformă Timișoara într-un cadru fotografic de basm

Cele mai multe clădiri istorice, care suscită și astăzi atenția aparatelor de fotografiat, se găsesc în patru piețe din zona centrală a orașului: Piața Operei, Piața Libertății, Piața Unirii și Sfântul Gheorghe.  

Clădirile sunt construite în diverse stiluri arhitecturale, trădând gusturile oamenilor de odinioară. Fie Baroc, Art Nouveau, Neogotic, Neoclasic sau Neoromantic, peste 14.000 de opere arhitecturale, de o rară frumusețe, constituie patrimoniul Timișoarei de astăzi.

Ca vizitator, ai șansa să te plimbi realmente printre clădirile care au adăpostit odinioară meșteșugari de diferite etnii (germani, maghiari, sârbi). Le găsești în cartierele Fabric și Iosefin. Nici una dintre case nu depășește două etaje. Sunt viu colorate și bogat ornate, amintind de niște jucării, realizate cu migală.

Vizitând Timișoara, te mai poți trezi, dintr-odată, prins în atmosfera satelor tradiţionale de șvabi bănăţeni. Case mari, cu front stradal, frumos ornate și cu spaţii verzi în faţă, se ițesc în cartiere precum Mehala, Iosefin sau Freidorf.

Nici palatele somptuoase nu lipsesc. Aproape că simți discuțiile aprinse ale elitelor timișorene, care obișnuiau să se întâlnească la Café Wien, cafenea aflată la parterul Palatului Lloyd. Sau îi poți vedea pe împăratul Austriei, Franz Josef și pe regele Ferdinand al României, pășind în Palatul Baroc al Timișoarei, care găzduiește astăzi Muzeul de Artă.

Timișoara e un oraș de basm, văzut odinioară ca o Vienă miniaturală, iar mai nou, un al doilea Manchester. Partea bună e că, în ciuda trecerii timpului, ai ocazia să vezi orașul dintr-o dublă perspectivă: o dată prin ochii tăi, și o dată prin ochii fotografilor din trecut.  

Pentru a te bucura de Timișoara, o călătorie în timp, fără a rata nici un obiectiv important, poți apela la ghid Timișoara. Astfel, te vei familiariza cu schimbările și impactul pe care asemenea schimbări le-au avut asupra timișorenilor. Și, de ce nu, vei începe chiar să privești orașul cu alți ochi!


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

About Mariana Nicolae

Lasă o recenzie de cazare...

*