Siguranţa financiară după pensionare – cum te pot ajuta punctele ANRP?

Siguranţa financiară nu are loc peste noapte, ci solicită o planificare cât mai diligentă, stabilirea şi respectarea unor obiective de economisire a banilor, precum şi autoeducaţie în ceea ce priveşte potenţiale investiţii sau fonduri pe care le aveţi la dispoziţie. Toţi aceştia sunt factori contribuabili când vine vorba de crearea unui cont de fonduri adecvate pentru pensionare.

Potrivit celor mai recente date, mai puţin de jumătate dintre salariaţi au făcut o simulare de calcul referitoare la cât ar trebui să economisească pentru pensionare. De asemenea, în ciuda faptului că putem petrece cel puţin 20 de ani în perioada de pensie, mai puţin de 30% dintre angajaţi participă la un plan de contribuţie financiară pentru pensie.În ciuda acestor date, este esenţial să vă asiguraţi că sunteţi pregătit din punct de vedere financiar pentru viitorul dumneavoastră, astfel încât să vă puteţi pensiona atunci când va veni timpul, fără să aveţi griji că nu vă veţi descurca cu banii.

Iată în rândurile de mai jos o serie de paşi importanţi pe care este bine să îi aveţi în vedere atunci când vă gândiţi la metode de economisire a unor fonduri suficiente pentru a vă acoperi cheltuielile pentru tot restul vieţii:

  1. Stabiliţi obiective precise de economisire financiară şi respectaţi-le. Dacă economisiţi deja pentru pensionare sau pentru alte obiective pe termen scurt sau pe termen lung, cel mai recomandat este să păstraţi acest obicei sănătos. Dacă nu sunteţi obişnuit să economisiţi, orice zi este una perfectă pentru a începe să puneţi deoparte câtuşi de puţin. Chiar dacă mai aveţi 10-20 de ani până la pensionare, cu cât începeţi mai devreme să economisiţi, cu atât mai mult timp veţi avea la dispoziţie pentru a vă asigura că veţi avea parte de o perioadă de pensie liniştită şi lipsită de griji.
  2. Evaluaţi corect nevoile personale. Perioada de pensionare este, fără îndoială, una costisitoare. Din acest motiv şi nu numai, ar trebui să încercaţi să calculaţi bugetul pentru cheltuielile dumneavoastre curente plus alte câteva, întrucât la pensie veţi avea suficient timp liber pe care îl puteţi investi în hobby-uri, pasiuni, divertisment şi călătorii. La urma urmei, scopul unei planificări financiare pentru pensionare este de a vă ajuta să vă menţineţi nivelul de trai, ba poate chiar să îl îmbunătăţiţi. Timpul liber de care veţi avea parte după atâţia ani de muncă poate fi folosit pentru a vă educa pe plan alimentar, pentru a merge la medici sau terapeuţi, pentru a pleca în vacanţe sau, de ce nu, pentru a investi într-un mic teren unde puteţi practica grădinărit de plăcere.
  3. Luaţi în considerare principiile de bază ale investiţiilor. Un portofoliu de pensie echilibrat vă poate ajuta să vă pregătiţi pentru viitorul dumneavoastră. Fiecare persoană are o situaţie unică şi portofoliul său poate include investiţii conservatoare sau riscante, în funcţie de vârstă, venit şi alte variabile, cum ar fi punctele ANRP. Puteţi vinde puncte ANRP pentru a vă asigura perioada de pensionare, dar înainte de a vă arunca cu capul înainte, asiguraţi-vă că vă educaţi, că ştiţi cum funcţionează piaţa punctelor ANRP, adresaţi toate întrebările pe care le aveţi unui consultat în puncte ANRP şi, apoi, cu informaţiile pe care le veţi obţine, puteţi să vă întoarceţi la portofoliul pentru pensie, reducând astfel riscurile financiare. Înainte de a face orice mişcare financiară, înainte de a investi, de a cumpăra sau de a vinde orice, amintiţi-vă că siguranţa financiară şi educaţia merg mână în mână.

În cele din urmă, este indicat să contribuiţi la planul de economii pentru pensie propus de angajator. Dacă vă aflaţi în situaţia ca angajatorul dumneavoastră să propună un plan de economie pentru pensie şi nu ştiţi ce decizie să luaţi, recomandat este să vă înscrieţi la acest plan şi să contribuiţi cât de mult puteţi, pentru ca economiile personale să crească exponenţial în timp. Cu un astfel de plan, impozitele vor fi mai mici, compania va contribui la un procent desemnat, iar deducerile automate din salariu vor face ca economisirea banilor să fie mai uşoară. Dacă angajatorul dumneavoastră nu oferă în prezent un astfel de plan de economii pentru pensie, luaţi în considerare opţiunea de a iniţia pe cont propriu un astfel de plan, mai ales dacă sunteţi deţinător de puncte ANRP.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

About Mariana Nicolae

Lasă o recenzie de cazare...

*