Misterele statuii lui Decebal din Clisura Dunării

Anual, zeci de turiști vin în România, fiind atrași de o sculptură în stâncă de dimensiuni fabuloase. Fii turist la tine acasă și descoperă misterele statuii lui Decebal din Clisura Dunării, o operă de artă cu renume mondial.

Cine-și face timp și optează pentru excursii de o zi către Clisura Dunării, se poate delecta cu o sculptură neobișnuită. Chipul lui Decebal, ultimul rege al Daciei, prezentat de istoricul latin Cassius Dio drept dușmanul de temut al romanilor, se înalță în zona Cazanelor – cea mai spectaculoasă porţiune a Dunării. Are 42 de metri înălțime și grație ei, zona a devenit una dintre cele mai vizitate locuri din sud-vestul României. Află, în continuare, misterele statuii lui Decebal din Clisura Dunării și asigură-te că o incluzi în destinațiile tale turistice.

Stutuia lui Decebal – cea mai înaltă statuie din Europa

Pe o stâncă de 128 de metri de la baza apei, chipul lui Decebal are 42 de metri înălţime şi 25 de metri lăţime. Nu e de mirare că o asemenea creație a captat atât atenția vizitatorilor, cât și atenția jurnaliștilor de la Business Insider. Ultimii au inclus statuia autohtonă în top 5 cele mai mari statui din lume. Astfel, statuia lui Decebal din Clisura Dunării a ajuns să concureze cu una dintre cele 7 minuni ale lumii, astăzi dispărută – Colosul din Rodos (33 m), dar și cu alte statui celebre precum Buddha din Myanmar (116 m), Statuia Libertăţii din New York (93 m) şi Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro (38 m), ocupând poziția a treia la nivel mondial și primul loc pe continentul european.

Un rege curajos pentru a încuraja țara

Conform istoricilor, numele Decebal înseamnă „cel curajos” sau „cel puternic”. Ultimul rege al dacilor a fost supranumit astfel după ce a câștigat războaiele din Tapae, purtate cu armatele împăratului roman din dinastia Flaviilor, Domițian. Anterior, el s-a numit Diurpaneus.

Statuia lui Decebal din Clisurile Dunării a fost ideea unui om de afaceri, Iosif Constantin Drăgan, care și-a dorit să le reamintească românilor despre vitejii săi conducători, sculptând atfel, în nemuritoarea piatră, un fragment din istorie.

Un munte Rushmore de România

Timp de 14 ani, americanii au sculptat 150 de ani din istoria Statelor Unite, prin ceea ce avea să devină cunoscut drept Monumentul național Muntele Rushmore de lângă orașul Keystone, statul Dakota de Sud.

Statuia lui Decebal din Clisurile Dunării reprezintă mai bine de două decenii din istoria României și a fost înălțată timp de zece ani, cu ajutorul a 12 alpiniști, conduși de sculptorul orșovean Florin Cotarcea. Merită menționat că este mai înaltă decât Muntele Rushmore cu 24 de metri, cel din urmă având o înălțime de circa 18 metri.

Până a ajunge la înfățișarea de astăzi, statuia a căpătat diverse forme, materializate prin intermediul machetelor. Procesul de concepere și construcție a Statuii lui Decebal din Clisura Dunării a început în vara lui 1994, iar lucrările s-au desfăşurat, de atunci, în perioada martie-octombrie a fiecărui an.

Descoperă misterele statuii lui Decebal din Clisura Dunării – o statuie de milioane

Sintagma de milioane se potrivește statuii lui Decebal și la propriu, și la figurat. Monumentala lucrare a costat peste un milion de dolari! Iar prin intermediul unor pachete turistice care oferă excursii de o zi către Clisura Dunării, ai șansa să o vezi cu propriii ochi. Nu rata ocazia, mai ales că excursiile pornesc din Timișoara, orașul desemnat drept capitală culturală europeană 2021.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

About Mariana Nicolae

Lasă o recenzie de cazare...

*