Excursii de o zi din Timișoara: Arad – Miniș – Radna – Timișoara

Îți dorești să vezi locuri încărcate de peisaje frumoase și cu o istorie interesantă? Poți să îți îndeplinești această dorință dacă alegi excursii de o zi din Timișoara. Cu plecare din Timișoara pe ruta Arad – Miniș – Radna și înapoi la punctul de pornire, o călătorie ca aceasta e încărcată de informații, însă și relaxantă și frumoasă.

Într-o singură zi, ai ocazia să vezi locuri prin care poate ai trecut de multe ori, însă niciodată nu te-ai gândit că istoria lor este fascinantă. Dacă, în schimb, nu ai mai fost niciodată pe această rută, merită să încerci excursii de o zi din Timișoara pentru a descoperi poveștile interesante din spatele monumetelor istorice sau a peisajelor impresionante.

Arad, orașul vechi de sute de ani

Prima atestare documentară a zonei Aradului a fost făcută în urmă cu sute de ani, în secolul al XI-lea. De atunci, zona a fost sub diferite dominații, lucru care s-a schimbat abia în anul 1918, când a intrat în apartenența României, după o perioadă în care a fost sub stăpânire austro-ungară. Toate aceste schimbări au făcut din Arad un oraș încărcat de istorie, având astăzi zeci de monumente și obiective turistice.

Arhitectura este, de asemenea, foarte interesantă, existând o combinație de stiluri. De exemplu, Palatul Administrativ este construit în stil renascentist, fortificația Cetatea Aradului este în stil Vauban-Tenaille sau Teatrul Clasic Ioan Slavici – stil neoclasic. Alte obiective și monumente turistice din Arad, foarte apreciate de turiști, sunt Turnul de Apă, Cazinoul Arădean, Statuia Libertății, Arcul de Triumf etc.

Cramele de la Miniș, răsfăț pentru simțuri           

Miniș este un sat situat în comuna Ghioroc din județul Arad. Zona este vestită pentru Cramele de la Miniș, crame care produc vin într-o zonă deosebit de frumoasă și prielnică pentru această activitate. Scriitorul Ioan Slavici descrie aceste locuri într-o manieră deosebit de frumoasă și sugestivă: „De la Radna înainte, un lung şir de dealuri acoperite cu vii. Cale de o zi bună, pînă la Măderat, la poalele dealurilor, sat se-nşiră de sat, iar printre vii sunt risipite colne pe care nimeni n-a încercat încă să le numere.” Vinurile produse în zona satului Miniș sunt păstrate în pivnițe vechi din piatră, una dintre acestea datând din anul 1818.

Mănăstirea din Radna și icoana salvată din flăcări

Localitate componentă a orașului Lipova din Arad, Radna este vestită pentru Bazilica Sfânta Maria, unitate de cult cu o istorie care începe în jurul anului 1500. Prima mănăstire din Radna a fost ridicată în 1520, în perioada în care zona era sub dominație turcească. Biserica de la Radna a fost distrusă și reconstruită în repetate rânduri, iar în 1695 a fost arsă în întregime. O poveste interesantă pentru turiști este cea legată de o icoană a Maicii Domnului din mănăstire, care, în mod miraculos, a fost singurul obiect rămas intact în ciuda incendiului care a mistuit totul. După ce Banatul a scăpat de sub dominație turcească, o nouă biserică a fost ridicată în locul celei distruse, construcția începând în anul 1752, putând fi admirată și astăzi de către turiștii care ajung în zonă.

Excursii de o zi în zona Banatului, o adevărată delectare

Această incursiune prin istorie se poate face într-o singură zi, timp în care turiștii se relaxează, însă, de asemnea, află lucruri interesante și pot face o incursiune în timp prin vizitarea unor obiective turistice încărcate de povești de altădată.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

About Mariana Nicolae

Lasă o recenzie de cazare...

*