Ce înseamnă să călătorim mai responsabil?

Din ce în ce mai multe persoane pasionate de călătorii devin conștiente de impactul călătoriilor lor asupra turismului în ansamblu, asupra naturii și asupra locurilor vizitate. Cert este că vacanțele noastre scurte, concediile mai lungi și sejururile mult așteptate reprezintă o adevărată amenințare la adresa multor comunități și locuri autentice de pe pământ.

În multe astfel de locuri din România și din întreaga lume, putem auzi localnici plângându-se de fluxul din ce în ce mai mare de turiști din ultimul deceniu. De exemplu, în satele de pescari din Portugalia, casele tradiționale colorate s-au transformat în clădiri hoteliere uniforme, iar mulți localnici au trebuit să își părăsească satul natul. Atunci când comunitățile locale se bazează foarte mult pe turism, deseori trec cu vederea importanța dezvoltării durabile și păstrarea adevăratelor lor valori. Mulți tineri încep să își pună serviciile la dispoziția turiștilor, în loc să primească o educație adecvată și să sprijine diversificarea. Lipsa școlilor este încă o problemă în nenumărate comunități din România, deși acestea nu prezintă lipsă de turism.

Drept urmare, călătoriile acestea în masă nu aduc beneficii calitative pentru societate, devenind esențial să începem să călătorim cu mai multă responsabilitate. Nu putem să călătorim mai rar, căci pentru mulți dintre noi, călătoriile sunt cele mai mari plăceri ale vieții. Viețile noastre ar fi mai sărace dacă nu am putea să luăm legătura cu alte culturi și cu alte moduri de viață. Dar există modalități de a călători mai responsabil, iar această abordare va ajuta la conservarea mediului și a comunităților locale și va transforma întreaga călătorie într-o experiență cu mult mai bogată.

Călătoriți cu un scop în minte. Este adevărat, ofertele agențiilor turistice sunt cu miile în fiecare an, așa că nu mai știm spre care destinații populare să ne îndreptăm și ce plaje să nu lăsăm în urmă. Dar ideal ar fi să călătorim cu un scop în minte, chiar cu un obiectiv, și nu doar așa, pentru a bifa un loc popular pe hartă. Poate demult v-ați dorit să practicați yoga pe crestele montane ale României, să învățați meșteșuguri din Bucovina sau bucătăria ardelenească. Legați aceste obiective de locurile pe care doriți să le vizitați. Astfel, veți fi mai concentrați pe tot parcursul călătoriei și veți evita să vă irosiți timpul și resursele.

Alegeți cu atenție destinația de călătorie. Ținând cont de obiectivul personal, opțiunile de destinație încep să se mai restrângă ușor-ușor. Poate că acum respingeți ideea de a vizita locuri extrem de populare și supraaglomerate și veți opta pentru destinații mai liniștite, mai autentice, dar care oferă în continuare foarte multe oportunități. Dacă doriți totuși să vizitați un loc foarte popular, încercați să vă planificați călătoria în afara sezonului de vârf. Această experiență cu siguranță va fi mai plăcută și mai relaxantă, dar și mai prietenoasă cu natura, cu localnicii și cu infrastructura.

În cele din urmă, încercați să sprijiniți comunitățile și inițiativele locale, care păstrează tradițiile și unicitatea locului. Optați pentru afaceri independente cu practici durabile, cum ar fi restaurantele care folosesc produse de origine locală, ambalaje biodegradabile și care susțin meșteșugurile locale. Cu alte cuvinte, încercați să vă asigurați că banii pe care îi veți investi în această călătorie vor susține localnicii și nu vor ajunge în buzunarele intermediarilor. De exemplu, o alternativă bună la hoteluri sunt casele gospodărești unde veți locui alături de familii locale. Aveți, astfel, șansa de a vă cufunda în cultura locală și de a da ceva înapoi comunității, așa că nu ocoliți această opțiune.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

About Mariana Nicolae

Lasă o recenzie de cazare...

*