3 lucruri amuzante despre Amsterdam

Țările de Jos sunt o destinație preferată de turiști din toată lumea, care descoperă cu uimire farmecul orașelor olandeze: vesele, pline de viață și cu oameni ospitalieri. Printre cele mai îndrăgite burguri din Regatul lalelelor este Amsterdam, adevărat simbol al libertății și întoarcerii la natură. Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre metropola de pe râul Amstel, ca să vă amuzați până la următoarea călătorie către Olanda:

Amsterdam este un oraș pe apă

Comparat cu Veneția datorită celor 156 de canale care îl străbat, Amsterdam este efectiv un oraș pe apă, traversat de nu mai puțin de 1281 de poduri. Mulți olandezi și-au făcut case pe apă denumite houseboats, așa că se simt ca-n vacanță în propriul oraș. Căile navigabile depășesc 100 de kilometri, iar printre cele mai vestite trasee cu barca se numără canalul-inel Singelgracht, care datează din secolul al XVII-lea.

Devenit un adevărat simbol al orașului, traseul circular din jurul Pieței Dam este parte a Patrimoniului Universal UNESCO, dar și subiectul unui obicei amuzant: se spune că, dacă îți plimbi iubita cu barca pe inelul Amsterdamului și o ceri în căsătorie, veți fi fericiți pînă la adânci bătrâneți. Merită să iei bilete de avion către Amsterdam, ca să-ți încerci norocul cu marea întrebare!

Număr record de cafenele, baruri și înclinări în Amsterdam

Pentru turiștii în căutare de destinații populare, cu distracție și voie bună, Amsterdam este orașul ideal. Aici funcționează peste 1500 de baruri și cafenele, cu peste 2000 de sortimente de bere: mărci olandeze, belgiene și englezești cunoscute în toată lumea, plus o impresionantă varietate de beri artizanale de producție locală. Iar cafenelele olandeze sunt vestite pentru ofertele lor generoase când vine vorba de fumat.

Nu-i de mirare că vi se par înclinate casele din Amsterdam. Este drept că nu-i de la prea multă bere, ele chiar sunt construite astfel. În urmă cu două secole, multe clădiri aveau prăvălii și mici ateliere la parter, iar casele trebuiau înclinate, pentru  folosirea mai ușoară a scripeților de ridicare a mărfurilor. În plus, multe case sunt construite pe piloni de lemn și se scufundă inegal, căpătând în timp înclinații diferite. Este amuzant faptul că și construcțiile noi pot fi proiectate astfel, singura condiție de la Primărie fiind ca și casele vecine să fie tot înclinate.

Amsterdam: un oraș cu mai multe biciclete decât locuitori

Vă întrebați cum de sunt atâtea biciclete într-un oraș pe apă. Simplu: sunt amenajate trasee de-a lungul canalelor, iar toată lumea merge pe două roți, pentru că filosofia de viață a olandezilor se bazează pe sport și optimism în natură. Un locuitor al Amsterdamului are mai multe biciclete: una pentru drumuri scurte spre serviciu sau cumpărături, și alta pentru trasee mai lungi, printre câmpurile de lalele și parcurile din împrejurimi.

Un record mai puțin dorit este cel al furturilor de biciclete, care ajung la peste 100.000 pe an. Sunt și multe biciclete care ajung în apă, așa că pe fundul canalelor din Amsterdam se ascunde o adevărată comoară de claxoane.

Detaliile inedite despre Amsterdam se dezvăluie la tot pasul, așa că merită să vizitați acest oraș original și mereu tânăr, în ciuda vechimii sale de sute de ani. Veți descoperi savoarea umorului olandez și plăcerea bucuriilor simple ale vieții, alături de familie și prieteni.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/amsterdam-architecture-building-capital-208733/

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Lasă o recenzie de cazare...

*